Co pro školská zařízení znamená GDPR?

12 duben 2018

Dne 25. 5. 2018 vstoupí v platnost zákon o zpracování osobních údajů, který upravuje veškeré operace s osobními údaj, tzv. General Data Protection Regulation (GDPR). Škola proto musí upravit své vnitřní procesy tak, aby tomuto zákonu plně vyhověla.

Co to bude znamenat v praxi?

Je třeba přesně definovat, co je a co není osobní údaj. Sem se řadí: rodné číslo, jméno, adresa, elektronický identifikátor, fotografie, IP adresa, podpis. Dále sem patří citlivé údaje: etnický původ, rasa, údaje o zdravotním stavu, údaje ze školského poradenského pracoviště a řada dalších.

Škola musí ustanovit správce osobních údajů, který určuje účely a prostředky pro zpracování osobních údajů. Dále zpracovatele osobních údajů, který tyto zpracovává. Třetí stranou, která má oprávněný přístup k osobním údajům, jsou MŠMT, ČŠI.

Povinnosti správce a zpracovatele detailně určuje výše uvedený zákon a týkají se především: záznamů o zpracování osobních údajů, hlášení úniku a ohrožení osobních údajů, a to Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Pro organizaci bude nezbytně nutné zajistit: fyzické zabezpečení prostor, antivirovou ochranu, SW opatření, anonymizaci údajů. V současné době byl ustanoven Pověřenec pro ochranu osobních údajů, všichni zaměstnanci budou proškoleni v oblasti ochrany osobních údajů a řešení GDPR ve škole, proběhne revize smluv a vzorových souhlasů pro zákonné zástupce žáků a zaměstnance.

Všechna tato nutná opatření budou znamenat určité finanční zatížení a v začátku zřejmě i určité omezení rozsahu prezentovaných materiálů a fotografií na školních webových stránkách. Nicméně General Data Protection Regulation vstupuje v platnost a škola toto obecné nařízení musí dodržet.

 

Ing. Petr Sacher – ředitel ZŠ a MŠ

Nejnovější články

Dne 19. 6. 2018 se nejlepší žáci a žákyně z okresního kola zúčastnili krajského finále Atletického trojboje
V úterý 19. 6. žáci 3.B odjeli vlakem do Turnova, kde měli domluvenou exkurzi na hvězdárně. Počasí nám přálo a po
V červnu osmáci ověřovali své praktické dovednosti v podmínkách chemické laboratoře v Železném Brodě. Tématem
V úterý 12. června se obě šesté třídy vydaly na exkurzi do libereckého IQ PARKU. Díky pokusům děti poznávaly a
Na závěr své školní docházky na základní škole si deváťáci vyzkoušeli role učitelů. Rozdělili se do skupinek po
Dne 13. 6. 2018 se výběr žáků a žákyň z 1. až 5. ročníku zúčastnil okresního kola v Atletickém trojboji všestrannosti,
II. organizační změna ve školním roce 2018/2019 V důsledku stěhování žáků se počet dětí v současných pátých třídách
Seznamy nově přijatých dětí do mateřské školy na školní rok 2018/2019 naleznete v příloze. Schůzka rodičů přijatých
Organizační změna ve školním roce 2018 / 2019 V následujícím školním roce budou od září spojeny třídy 6. A a 6. B do
V pondělí 7. května pořádala naše škola ve spolupráci s TJ LIAZ 2. ročník Rychnovského atletického školního trojboje
PRÁZDNINOVÝ PROVOZ 2018 MATEŘSKÁ ŠKOLA Rychnov u Jablonce nad Nisou 2.7.2018    -  13.7.2018 prázdninový provoz
Dne 15. 5. 2018 se výběr žáků a žákyň z 2. – 5. ročníku zúčastnil štafetových závodů na atletickém stadionu v Liberci.

Kontakty

Základní škola a Mateřská škola, Rychnov u Jablonce nad Nisou, příspěvková organizace

  • Ředitelna: +420 488 880 942
  • Sborovna I. stupně: +420 488 880 945
  • Sborovna II. stupně: +420 488 880 943
  • Mateřská škola: +420 739 035 707
  • Školní jídelna: +420 488 880 944