Co pro školská zařízení znamená GDPR?

12 duben 2018

Dne 25. 5. 2018 vstoupí v platnost zákon o zpracování osobních údajů, který upravuje veškeré operace s osobními údaj, tzv. General Data Protection Regulation (GDPR). Škola proto musí upravit své vnitřní procesy tak, aby tomuto zákonu plně vyhověla.

Co to bude znamenat v praxi?

Je třeba přesně definovat, co je a co není osobní údaj. Sem se řadí: rodné číslo, jméno, adresa, elektronický identifikátor, fotografie, IP adresa, podpis. Dále sem patří citlivé údaje: etnický původ, rasa, údaje o zdravotním stavu, údaje ze školského poradenského pracoviště a řada dalších.

Škola musí ustanovit správce osobních údajů, který určuje účely a prostředky pro zpracování osobních údajů. Dále zpracovatele osobních údajů, který tyto zpracovává. Třetí stranou, která má oprávněný přístup k osobním údajům, jsou MŠMT, ČŠI.

Povinnosti správce a zpracovatele detailně určuje výše uvedený zákon a týkají se především: záznamů o zpracování osobních údajů, hlášení úniku a ohrožení osobních údajů, a to Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Pro organizaci bude nezbytně nutné zajistit: fyzické zabezpečení prostor, antivirovou ochranu, SW opatření, anonymizaci údajů. V současné době byl ustanoven Pověřenec pro ochranu osobních údajů, všichni zaměstnanci budou proškoleni v oblasti ochrany osobních údajů a řešení GDPR ve škole, proběhne revize smluv a vzorových souhlasů pro zákonné zástupce žáků a zaměstnance.

Všechna tato nutná opatření budou znamenat určité finanční zatížení a v začátku zřejmě i určité omezení rozsahu prezentovaných materiálů a fotografií na školních webových stránkách. Nicméně General Data Protection Regulation vstupuje v platnost a škola toto obecné nařízení musí dodržet.

 

Ing. Petr Sacher – ředitel ZŠ a MŠ

Nejnovější články

Naše škola se zapojila do akce Ukliďme Česko, třídy si zvolily úseky v Rychnově, kde proběhl samotný úklid. Žáci 2.A a
V sobotu 7. 4. se turisté vydali na Malou Skálu, kde probíhalo odemykání řeky Jizery. Malí turisté vyrazili z
Dne 19. 4. 2018 se výběr žákyň ze 4. a 5. ročníku zúčastnil okresního finále ve vybíjené v Městské hale u přehrady
V týdnu od 9. 4. se jednotlivé třídy účastnily akce „Ukliďme Česko“. Osmáci vyrazili do terénu v rámci odpolední výuky
V rámci výuky slohu se páťáci seznamují s popisem pracovního postupu, což se dá nejlépe vyložit na reálné ukázce -
Den Země. Celosvětový svátek věnovaný naší planetě Zemi. Připadá každý rok na 22.duben. Oslavuje Zemi, která
Dne 22. února 2018 proběhl v naší mateřské škole Karneval. Děti do školky zavítaly v nejrůznějších maskách a kostýmech
Měsíc leden se v naší školce nesl ve znamení návštěvy Grónska. I přes nepříznivé počasí jsme se setkali s Eskymáky,
Prosinec u Berušek byl veselý a plný tradic. Při návštěvě čerta s Mikulášem se v očích objevila i slzička, ale vše
Dne 22. února 2018 proběhl v naší mateřské škole Karneval. Děti do školky zavítaly v nejrůznějších maskách a kostýmech
Měsíc leden se v naší školce nesl ve znamení návštěvy Grónska. I přes nepříznivé počasí jsme se setkali s Eskymáky,
Mikulášská a vánoční podívaná v našem oddělení. Výtvarná činnost s tématikou vánoc a výzdoba vánočního stromečku.

Kontakty

Základní škola a Mateřská škola, Rychnov u Jablonce nad Nisou, příspěvková organizace

  • Ředitelna: +420 488 880 942
  • Sborovna I. stupně: +420 488 880 945
  • Sborovna II. stupně: +420 488 880 943
  • Mateřská škola: +420 739 035 707
  • Školní jídelna: +420 488 880 944