Co pro školská zařízení znamená GDPR?

12 duben 2018

Dne 25. 5. 2018 vstoupí v platnost zákon o zpracování osobních údajů, který upravuje veškeré operace s osobními údaj, tzv. General Data Protection Regulation (GDPR). Škola proto musí upravit své vnitřní procesy tak, aby tomuto zákonu plně vyhověla.

Co to bude znamenat v praxi?

Je třeba přesně definovat, co je a co není osobní údaj. Sem se řadí: rodné číslo, jméno, adresa, elektronický identifikátor, fotografie, IP adresa, podpis. Dále sem patří citlivé údaje: etnický původ, rasa, údaje o zdravotním stavu, údaje ze školského poradenského pracoviště a řada dalších.

Škola musí ustanovit správce osobních údajů, který určuje účely a prostředky pro zpracování osobních údajů. Dále zpracovatele osobních údajů, který tyto zpracovává. Třetí stranou, která má oprávněný přístup k osobním údajům, jsou MŠMT, ČŠI.

Povinnosti správce a zpracovatele detailně určuje výše uvedený zákon a týkají se především: záznamů o zpracování osobních údajů, hlášení úniku a ohrožení osobních údajů, a to Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Pro organizaci bude nezbytně nutné zajistit: fyzické zabezpečení prostor, antivirovou ochranu, SW opatření, anonymizaci údajů. V současné době byl ustanoven Pověřenec pro ochranu osobních údajů, všichni zaměstnanci budou proškoleni v oblasti ochrany osobních údajů a řešení GDPR ve škole, proběhne revize smluv a vzorových souhlasů pro zákonné zástupce žáků a zaměstnance.

Všechna tato nutná opatření budou znamenat určité finanční zatížení a v začátku zřejmě i určité omezení rozsahu prezentovaných materiálů a fotografií na školních webových stránkách. Nicméně General Data Protection Regulation vstupuje v platnost a škola toto obecné nařízení musí dodržet.

 

Ing. Petr Sacher – ředitel ZŠ a MŠ

Nejnovější články

V prosinci si užíváme měsíc s vánoční tématikou. Mikuláš s čertem a andělem. Vánoční ozdoby...... {phocagallery
Listopad, aktivity s podzimní témeatikou. {phocagallery view=category|categoryid=51|limitstart=0|limitcount=0}
V říjnu tvoříme, malujeme, hrajeme si. Podívejte se na naše aktivity. {phocagallery
Podívejte se na naše výtvarné umění a hry venku za pěkného počasí. {phocagallery
Tento projekt zajišťují profesionální sportovní trenéři. Týká se všeobecného rozvoje předškolních dětí. Cílem školičky
Malí turisté se vypravili v pátek 4.1. na večerní výlet do Jičína. Odjeli jsme vlakem již v odpoledních hodinách.
V tomot měsíci máme ovocný a zeleninový den. Samozřejmě Halloweenská párty, masky a převleky ze záhrobí.
Prosinec je vánoční nálada. Přišel Mikuláš s čerten andělem. Máme ozdobenou třídu vánočními ozdobami. Užíváme si.
Listopad je pro nás zábava a hrajeme si s podzimní tématikou {phocagallery
Ředitel ZŠ a MŠ Rychnov u Jablonce nad Nisou, příspěvková organizace vyhlašujevýběrové řízení na pracovní pozici
První zimní měsíc je počtem školních dnů nejkratším ve školním roce. Rozhodně to ale neplatí o počtu akcí, které
Pojďte se opět po roce nechat překvapit knižním dárkem, který najdete pod naším školním stromečkem. Na oplátku přineste

Kontakty

Základní škola a Mateřská škola, Rychnov u Jablonce nad Nisou, příspěvková organizace

  • Ředitelna: +420 488 880 942
  • Sborovna I. stupně: +420 488 880 945
  • Sborovna II. stupně: +420 488 880 943
  • Mateřská škola: +420 739 035 707
  • Školní jídelna: +420 488 880 944