Co pro školská zařízení znamená GDPR?

12 duben 2018

Dne 25. 5. 2018 vstoupí v platnost zákon o zpracování osobních údajů, který upravuje veškeré operace s osobními údaj, tzv. General Data Protection Regulation (GDPR). Škola proto musí upravit své vnitřní procesy tak, aby tomuto zákonu plně vyhověla.

Co to bude znamenat v praxi?

Je třeba přesně definovat, co je a co není osobní údaj. Sem se řadí: rodné číslo, jméno, adresa, elektronický identifikátor, fotografie, IP adresa, podpis. Dále sem patří citlivé údaje: etnický původ, rasa, údaje o zdravotním stavu, údaje ze školského poradenského pracoviště a řada dalších.

Škola musí ustanovit správce osobních údajů, který určuje účely a prostředky pro zpracování osobních údajů. Dále zpracovatele osobních údajů, který tyto zpracovává. Třetí stranou, která má oprávněný přístup k osobním údajům, jsou MŠMT, ČŠI.

Povinnosti správce a zpracovatele detailně určuje výše uvedený zákon a týkají se především: záznamů o zpracování osobních údajů, hlášení úniku a ohrožení osobních údajů, a to Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Pro organizaci bude nezbytně nutné zajistit: fyzické zabezpečení prostor, antivirovou ochranu, SW opatření, anonymizaci údajů. V současné době byl ustanoven Pověřenec pro ochranu osobních údajů, všichni zaměstnanci budou proškoleni v oblasti ochrany osobních údajů a řešení GDPR ve škole, proběhne revize smluv a vzorových souhlasů pro zákonné zástupce žáků a zaměstnance.

Všechna tato nutná opatření budou znamenat určité finanční zatížení a v začátku zřejmě i určité omezení rozsahu prezentovaných materiálů a fotografií na školních webových stránkách. Nicméně General Data Protection Regulation vstupuje v platnost a škola toto obecné nařízení musí dodržet.

 

Ing. Petr Sacher – ředitel ZŠ a MŠ

Nejnovější články

Dne 15. 10. 2018 se výběr žáků ze 7. – 9. ročníku zúčastnil základního kola ve futsalu, které se uskutečnilo v městské
Ve středu 10. 10. jsme se zúčastnili projektu Den dravců na Rádle se sokolníkem p. Strakou.  Zhlédli jsme ukázku
Turistický kroužek zahájil svoji činnost v sobotu 6. 10. výletem do Dolánek. Navštívili jsme Dlaskův statek a po
Prvního říjnového dne se žáci prvního stupně vystřídali na tradiční rychnovské výstavě ovoce a zeleniny. Expozici
Plánované akce - říjen 2018 17.10.2018 - Ovocný den - (Broučci, Motýlci, Včeličky) 25.10.2018 - Zeleninový den -
             Ve dnech 17. až 21. září probíhalo ve 4. B tak trochu jiné vyučování. Naši školáci se pod vedením třídní
První měsíc nového školního roku je za námi. Všichni žáci si pomalu zvykají na pravidelné ranní vstávání a školní
V tomto školním roce 2018-2019 se otvírají tyto zájmové kroužky. V příloze  je nabídka kroužků, o které byl zájem.
Dne 19. 6. 2018 se nejlepší žáci a žákyně z okresního kola zúčastnili krajského finále Atletického trojboje
V úterý 19. 6. žáci 3.B odjeli vlakem do Turnova, kde měli domluvenou exkurzi na hvězdárně. Počasí nám přálo a po
V červnu osmáci ověřovali své praktické dovednosti v podmínkách chemické laboratoře v Železném Brodě. Tématem
V úterý 12. června se obě šesté třídy vydaly na exkurzi do libereckého IQ PARKU. Díky pokusům děti poznávaly a

Kontakty

Základní škola a Mateřská škola, Rychnov u Jablonce nad Nisou, příspěvková organizace

  • Ředitelna: +420 488 880 942
  • Sborovna I. stupně: +420 488 880 945
  • Sborovna II. stupně: +420 488 880 943
  • Mateřská škola: +420 739 035 707
  • Školní jídelna: +420 488 880 944